Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Könyvmoly

 

Könyvmoly - mit olvasok, mit olvassak?

  A Könyvmolyban te is ajánlhatsz olvasnivalót. Biztosan sok olyan könyv van, amit te már olvastál, de a többiek még nem. Nekik is jó, ha tudnak arról, melyik könyvet érdemes megvenni vagy kivenni a könyvtárból.

Például olvashatunk  Varró Dani verseket. 

 

  Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda Abigél című műve egy elkényeztetett kisgimnazista lány felnőtté válását ábrázolja. Gina megszokott, nyugalmas életébe egyszercsak beleszól a II. világháború, és szerető otthonától elszakadva kell helytállnia és hirtelen felnőnie egy egészen más környezetben.  

 

A teljes film megnézhető az MTV videotárában

A filmről kvízt a kvizpart.hu-n találsz, ott ellenőrizheted magad.

 Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

 A császárpárti Baradlay Kázmér özvegye, szembeszegülve férje végakaratával, jó magyarnak, boldog embernek szeretné látni a fiait. Hazahívja legidősebb fiát, Ödönt Pétervárról, Richardot és Jenőt Bécsből. Kitört a forradalom. A forradalmár lelkületű Baradlayné biztatására fiai apjuk végakarata ellenére, 1848 ügye mellé állnak.  

  

 Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc 1907-ben megjelent ifjúsági regénye. A Pál utcai fiúk és a Vörösingesek egymással szembeni hadakozását írja le. Itthon és külföldön is a legismertebb magyar regény. 

 

A Pál utcai fiúk c. regényhez több kvíz is készült. 


Jókai Mór: Az aranyember

A 19. század elején játszódó romantikus történet hőse Tímár Mihály, a gazdag kereskedő, Brazovics hajóskapitánya. Egyik útján üldözői elől a hajóján keres menedéket Ali Csorbadzsi, a szultán volt kincstárnoka, aki halála előtt leányát, Tímeát - Tímár révén - Brazovics oltalmára bízza. De Ali Csorbadzsi kincsei Tímár birtokába kerülnek. 

A történet egy 1918-as néma filmben:

 

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

A dicsőséges 1552-es ostromról, Dobóék hősies helytállásáról szól a regény, arról, hogyan védik meg a túlerőben lévő töröktől Eger várát. Az Egri csillagok lett Magyarország Nagy Könyve, ráadásul az egyetlen olyan regény, amelyben többször szerepel Maklár. :)  

 Kedvcsináló az Egri csillagokhoz. Az  Egon és Dönci alkotói (egriek) bemutatják, hogy nézett ki 1552-ben az egri vár. Ez a videó 3D-ben is megtalálható a youtube-on, nézd meg, ha van otthon szemüveged.  

 Ha már tudod, ki Jumurdzsák, nézd meg a Jumurdzsák gyűrűje című játékot. A játékban virtuálisan bejárható szinte a teljes egri történelmi belváros, sőt egyéb érdekes helyszínek is, főként olyanok, amelyek a török korhoz, vagy Gárdonyi Géza korához, nagyjából a múlt század fordulójához kötődnek. Ezeket a helyszíneket interaktív panorámaképek segítségével fedezhetjük fel, a felbukkanó szereplőkkel - akiket neves hazai színészek alakítanak - pedig interaktív videobejátszások által kommunikálhatunk. A játék tele van rejtvényekkel, megfejtendő összefüggésekkel, feladatokkal, amelyeket nekünk magunknak kell megoldanunk, így valóban a film főszereplőjének bőrében érezhetjük magunkat - rajtunk múlik, hogyan és milyen tempóban haladnak az események.

A demo letölthető itt.

Ez pedig a játék bevezető dala. 

Az Egri csillagokhoz is találsz kvízt a kvizpart.hu-n.


Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

A regény főszereplője Nyilas Misi, a debreceni kollégium diákja. Gyermekregényként tartják számon, pedig Móricz nem annak szánta. 

A videón a regényből készült musical egyik dala szerepel. 

A Légy jó mindhalálig kvíze itt oldható meg.


Milne: Micimackó

Réges-régen valamikor az ősidőkben, de legalábbis múlt péntek előtt, Micimackó az erdőben élt, saját kunyhójában. S ugyanebben az erdőben lakott a fontoskodó Nyuszi, a tudálékos Bagoly, a félénk Malacka, a sértődős Füles, Kanga, a kengurumama kicsinyével, Zsebibabával, no meg a vidám, ugrálós Tigris és persze mindnyájuk szeretett gazdája, Micimackó legjobb barátja: Róbert Gida. Ebben a mesebeli erdőben mindennap történik valami mulatságos vagy izgalmas esemény.  


A Nagy Könyv versenyben a Micimackó is részt vett.. Akkor készült ez a film.  

 

 

Ha elolvastad, itt tesztelheted magad. 

 Defoe: Robinson Crusoe

A mindenki számára ismerős, szinte modern mítosznak számító történet meglehetősen egyszerű: egy fiatal angol polgár, Robinson, hajótörés következtében egyedül marad egy magányos, lakatlan szigeten. A megmentett tárgyak, eszközök segítségével, saját leleményességével egymaga is kultúrát, civilizációt teremt. 

A regényből készült film trailere. 

 

 Fekete István: Tüskevár

Egy nyolcadikos diák, Ladó Gyula Lajos („Tutajos”) és barátja, Pondoray Béla („Bütyök”) egy nyárra Tutajos nagybátyjához kerül, aki az öreg pákász, Matula Gergely gondjaira bízza őket, akinél a fiúk megtanulják, mit jelent a berekbeli élet.

A Tüskevár történetéből is készült kvíz.


 Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

 A Vadliba kisdobos őrs tagjai szövetkeznek az állatkertből ellopott kismajmok felkutatására. Megpróbálják rendbe hozni, amit a rakoncátlan, rendbontó felnőttek elrontottak. Minduntalan keresztezi útjukat az álruhás, intrikáló Bagaméri, az elátkozott fagylaltos, aki szeretne hozzáférni a majmokért beígért jutalomhoz. 

Csukás István portré.

A másik híres szereplő Bagaméri, az elátkozott fagylaltos. Neki köszönhetőek a következő szállóigék:

 „Itt van, megjött Bagaméri, ki a fagylaltját maga méri!” „Meg vagyok átkozva!” „Egy Bagaméri nem alkuszik!”„A kankalin sötétben virágzik!”„Ez életem legszebb napja!”„Lajoska, hopp...”

A regényből készült film Magyarországon nívódíjat kapott, 1974-ben pedig az év legjobb gyermekfilmje díjat nyerte el Hollywoodban. 

Ajánlom nektek Kevin a Zolvasó videóit. Könyvekről és magáról. 

 

Cikkek

A 6. osztály tavalyi mesekönyve

Itt olvashatjátok a 6. osztályosok tavaly írott mesekönyvét. 

 
2014.11.23 | | Menüpont: Könyvmoly | Hozzászólások: 0

Kassai Attila írása

Megjelent Kassai Attila krimije. Csak itt olvasható.  :)

 
2014.11.23 | | Menüpont: Könyvmoly | Hozzászólások: 0

Ajánlott olvasmányok 6. osztály

 Itt a közös lista. 

 
2014.09.04 | | Menüpont: Könyvmoly