Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Álhírek

2017.08.17

 

 

Mi jellemző a kamuhírekre? Honnan tudod, hogy kamuhírt olvasol? Nézd meg!

1. A címben csupa nagybetű van
2. A cím olyasmit állít, amit a szöveg nem támaszt alá
3. Nincs szerző, vagy álnéven van írva a cikk
4. Az oldalnak nincs impresszuma, vagy ha van, nem derül ki belőle, hogy ki csinálja igazából
5. Van impresszum, de az van odaírva, hogy álhíreket, vagy szatirikus közölnek
6. Nincsenek benne linkek
7. Vannak benne linkek, de azok olyan oldalakra vezetnek, amikről soha nem hallottál
8. Rákeresel, és senki más nem állítja ugyanazt, mint a cikk, amit olvasol
9. Az URL próbál hasonlítani egy létező oldaléra, éppen csak egy kicsit más
10. Angol nyelvű hír esetén: rákeresel a hírre, és a Snopes.com kamuleleplező oldalra jutsz

 

TESZT

 

Álhírek és kamuoldalak

Forrás: https://www.kelecsenyi.info/28-netsalata/143-alhirek-es-kamuoldalak

Az Interneten a sok érdekes és hasznos információ mellett nagyon sok félrevezető, illetve fals információ is megtalálható. A Facebook brit nyomtatott napilapokban vásárolt egész oldalas hirdetéseket, hogy segítsen az olvasóknak az álhírek felismerésében. A dolog apropóját a júniusi parlamenti választások adták, mivel az amerikai és a francia elnökválasztási kampány során is rengeteg álhír jelent meg, amelyek befolyásolhatták az eredményeket. Sokan támadták a Facebook-ot a probléma szerintük nem megfelelő kezelése miatt.

Az álhírek terjedésének fő terepei a közösségi oldalak, de oda legtöbbször külső weboldalakról érkeznek a hírek. Álhírekkel, kamuoldalakkal tehát böngészés közben is összefuthatsz, nem árt tudni, mire figyelj. Az álhírek célja az emberek véleményének, viselkedésének befolyásolása, a kamu híreket terjesztő oldalak sok esetben kattintásokat, reklámmegjelenéseket "gyűjtenek", illetve megosztásokhoz kötik az információ megtekintésének lehetőségét. Az ilyen oldalak nem minden esetben csak kamu, ellenőrizetlen, vagy éppen hamis híreket közölnek. Van, ahol bármilyen beküldött hírt közzétesznek ellenőrzés nélkül. Az oldalak üzemeltetői a valódi hírekre hivatkozva utasítják vissza, hogy az oldaluk kamu híreket közölne. A cikk végén a teljesség igénye nélküli gyűjtés az ilyen oldalakról. Az oldalakra nem mutat kattintható hivatkozás.

Facebook hirdetés az álhírek felismeréséről
Forrás: The Verge

A következőkben tehát sorra veszem a Facebook tíz pontba szedett tudnivalóit és ahol lehet, ott valódi példákkal is illusztrálom.

1. Kételkedj a főcímekben!

Az álhírek gyakran kapnak szenzációs címeket. Ezeknek a címeknek a funkciójuk, hogy kattintásra ösztönözzék az olvasót. 

Szenzációs cím az Origo Online álhíroldalról
Forrás: Origo Online

A hihetőség érdekében megszokott valamilyen nyomatékosítás: itt a 'Hivatalos' megjelölés. Természetesen nincs a hírben semmi olyan, ami ezt alátámasztaná. A helyesírás legtöbbször nem erős oldala a szerzőknek. Ld. Veronai nagy kezdőbetűvel. Maga a "tudósítás" csak egy átvett videó.

Szenzációs cím az Origo Online álhíroldalról
Forrás: Origo Online

A cím és a bevezető szöveg nincs szinkronban egymással (a címben '5 undorító dolog', a bevezető szövegben 'ez a 12 dolog' szerepel). A cím megfogalmazása olyan, hogy felkeltse az érdeklődést. Többnyire valamilyen botrány, vagy valamilyen hihetetlen állítás szolgál erre. 

2. Vizsgáld meg az URL-t (webcímet)!

Az álhíreket terjesztő weboldalak előszeretettel használnak olyan webcímeket, amelyek megbízható oldalak címeire hasonlítanak. A magyar nyelvű álhír- és kamuoldalak általában nem .hu végződésű domaineket használnak, mivel azokra más (szigorúbb) szabályozás vonatkozik, mint egy .com, .net, .eu domainre. Vannak nem megbízható hírforrások magyar végződésű címeken is, de ezek általában blogszolgáltatók.

A FEM3 TV csatorna oldalának linkje Az FM3 Café jórészt kamuhíreket közöl 

Az első egy TV csatorna weboldala, a második pedig egy híroldal. A második oldalon sok olyan cikk található meg amelyek más álhíroldalakon is feltűnnek. Egy felugró ablak mindenáron like-olásra akarja rávenni a látogatót.

3. Vizsgáld meg a forrást!

Megbízható-e az oldal, amely a hírt közzétette? Ismered? Ha a cikk átvétel, nézd meg az eredetit! Ismeretlen oldal esetén nézd meg a "Rólunk", "Magunkról", "Impresszum" menüpontot. Gyanús, ha az oldalon nem érhető el ilyen információ és nincs kapcsolatfelvételre sem lehetőség.

Kamu hír a tudnodkell.info oldalrólForrás: Facebook

A Facebook-on megosztott, Morgan Freeman-nek tulajdonított írás forrása a tudnodkell.info. A cikkben van egy hivatkozás, ami szerint a vitalzone.hu-ról származik az anyag. Ott egy további visszautalás a Tw!ce magazin oldalára (twice.hu). A képet mindegyik cikkbe máshonnan emelték be. Az Oscar-díjas színész a hír szerint ezt mondja: "A még több sosem volt elegendő számomra. 86 éves vagyok, és haldoklom." Morgan Freeman 1937. június 1-én született, tehát nemsokára "még csak" 80 éves lesz. És nem haldoklik. A szöveget - amely egy videó narrációja - Brian Cimins írta. A videó itt tekinthető meg: https://youtu.be/qndRhLN3Sfs Ez egy kiváló példa arra, hogyan kapnak fel valamit és a forrás ellenőrzése nélkül, hogyan terjed egy fals információ. Az írás magyar nyelven több tucat webhelyen is hozzáférhető egyébként.

4. Figyeld a formai megjelenést!

Az álhíreket, kamu információkat terjesztő oldalak sokszor nem foglalkoznak a megjelenéssel. A szövegek helyesírási hibákat, félreütéseket tartalmaznak. Olykor gépi fordítás érződik a szövegen.

Egy kamuhír a dosszie.com álhíroldalrólForrás: dosszie.com

Csapnivaló helyesírás, egymásnak ellentmondó állítások (teljes titoktartás, de azért van egy megdöbbentő videó). Illetve csak majdnem. Amíg meg nem osztod a Facebookon, a videó nem indul el. Természetesen semmilyen biztosíték nincs arra, hogy a videó tényleg arról szól, amit a cím sugall. Ezen az oldalon például minden videó 3 perc 35 másodperc hosszú. Semmiképpen ne ossz meg olyasmit, amit előtte nem láthattál!

A dosszie.com oldal először Facebook megosztást kér

Forrás: dosszie.com

Biztosan érdemes megosztani? Nem valószínű! A videó tényleg elindul a megosztás után, de nem olyan hosszú és nem arról szól mint ami a megosztás előtt látszott. Ne próbáld ki, ha nem akarsz a Facebook ismerőseid előtt magyarázkodni!

5. Ügyelj a fotókra!

És a videókra, egyéb illusztrációkra is - teszem hozzá én. A fotók, videók, grafikák amelyek a cikkeket illusztrálják sok esetben nem hamisítványok, viszont nem ott, nem olyan céllal és körülmények között készültek, mint amit az oldal szerzői állítanak (vagy sugallnak illusztrációként használatával). Használd a Google képkereső szolgáltatását!

Kép használata az eredetitől eltérő célraForrás: tudasfaja.com

A fenti képen jól megfigyelhető, hogy egy eredetileg más célra készült illusztrációt használ a cikk. A bal alsó sarokban minden bizonnyal egy logót takartak ki. A szöveg ugyan hangyariasztásról szól, a képen pók látható, a palack felirata pedig az elmosás előtt Vinegar (ecet) volt. A cikkben található recept nem tartalmaz ecetet, ezért kellett kitakarni. A képre a Google képkeresőjével rákeresve sok találatot hoz, köztük a tudasfaja.com oldalhoz hasonlóakat is.

6. Ellenőrizd a dátumokat!

A dátumok sok esetben nem konzekvensek, vagy hiányoznak. Gyanakvásra adhat okot, ha a cikkben nincs konkrét dátum megjelölés, csak valamilyen viszonylagos megjelölés, mint pl. 'már öt napja nincs hír...', 'több napja', 'múlt héten'.

7. Keresd a bizonyítékokat!

Ellenőrizd a forrásokat, amelyre a hír közzétevője hivatkozik. A források hiánya, ismeretlen, máshol nem publikáló szakértők álhírre utalnak.

8. Keress más tudósításokat!

Ha több, megbízható forrás is beszámol a hírről, az hitelesítheti a hírt. Ha más forrás nem említi, az ál- vagy kamuhír jele. A több említés, megjelenés persze csak akkor hitelesít egy hírt, ha azok komolyan vehető, megbízható oldalakon történnek. Az álhír és kamuoldalak oldalak olykor egymástól is vesznek át anyagokat.

9. Lehet, hogy tréfás álhír?

Az álhíreket olykor nehéz megkülönböztetni a humoros szövegektől. A forrás ellenőrzésével kiderítheted, hogy az egy viccoldal-e, a hír pedig nem hamisítvány, hanem humoros. Április elseje alkalmából még komoly oldalak is közzétesznek olykor vicces álhíreket. 2017-ben például a cseh Lidovky.cz (Lidové Noviny) oldalon jelent meg, hogy Csehország repülőgéphordozót építtet Kínával 60 milliárd cseh korona értékben. Bár a cikk utolsó mondata egyértelműen jelzi, hogy április 1-jén született az írás, volt aki elhitte.

Vicces álhír a cseh Lidové Noviny weboldalról
Forrás: Lidovky.cz

10. Vannak szándékosan hamis hírek.

Léteznek olyan oldalak, amelyek kifejezetten valótlan híreket közölnek. Magyarországon ilyen az egy időben nagyon pörgő Hírcsárda, amely önmaga által vállaltan álhírportál. Előfordul, hogy egy különösen jól sikerült álhírt más is átvesz (akár a forrás megjelölése nélkül), ilyenkor úgy tűnhet, hogy a cikk valódi. Az ilyen álhír célja elsősorban a szórakoztatás, nem pedig a félretájékoztatás és manipuláció. Keresd a hír eredeti forrását, az segít eldönteni a cikk komolyságát!

Az alább felsorolt oldalak álhíreket, ellenőrizetlen, hamisított információkat terjesztenek. 

 • Arany gondolatok /extremesilverblog.com/hu/
 • BuzzBlog /www.buzzblog.eu/
 • Dosszié /dosszie.com/
 • Egy az Egyben /egyazegyben.com/
 • FM3 Café /www.fm3cafe.hu/
 • FontosDolgok /fontosdolgok.com/
 • Híradó Online /hirado-online.net/
 • Külföldi Apró /www.kulfoldiapro.com/
 • Minden Egyben /mindenegyben.eu/
 • Mindenegyben Blog /www.mindenegyben.com/
 • Napjaink /www.napjaink.org/
 • OrigoHír /origohir.net/
 • OrigoHírek /origo-hirek.net/
 • Origo Online /origo-online.eu/
 • Origo Online /origo-online.net/
 • Origo Online /origo-online.info/
 • Szabadon Ébredők /szabadonebredok.blogspot.hu/
 • Sztárcafé /sztarcafe.com/
 • TénylegTippek /tenylegtippek.com/
 • Tudás Fája /www.tudasfaja.com/
 • Tudnod Kell /tudnodkell.info/

Ez csak egy szűk felsorolás, a hasonló oldalaknak se szeri se száma. Az ezeken az oldalakon található tartalmak nem ellenőrzöttek, nem tekinthetők megbízhatónak, biztonságosnak. A cikkeket és az illusztrációkat sok esetben forrásmegjelölés nélkül veszik át más oldalakról. Egy még teljesebb gyűjtemény található a hvg.hu/techoldalon.

Figyelj oda, légy egészségesen bizalmatlan az eddig ismertlen hírforrásokkal kapcsolatban! Szenzációs, vagy felháborító állítások nyomán se lájkolj, vagy ossz meg olyasmit, aminek a tényszerűségéről, valódiságáról, megbízhatóságáról nem győződtél meg!


Teljes óra:  http://televele.hu/wp-content/uploads/2017/06/dron10-14_2.foglalkozasleiras.pdf


Játék: kahoot


Feladat: redmenta.com

Direktcím1: kamuhírek

Direktcím2:  álhírek

 
 

 

 

alkozasleiras.pdf