Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Határtalanul 2016 - Felvidéken jártunk

2016.05.28

FELVIDÉKEN

hatweb.jpg

Első nap

2016. 05. 19-én hajnali 6,00 órakor indultunk….. A határ utáni első megállónk Rozsnyón volt. Nagyon korán, reggel 8 óra körül már ott voltunk. Sajnos ilyen korán semmi sem volt nyitva. Pedig az osztályfőnökünk elég sokat szaladgált, hátha talál valakit, aki megsajnál minket és beenged. De nem. Így a belvárost néztük meg, az egységes hatású főteret, a reneszánsz őrtornyot, a katedrálist. Cinka, Anna és Janka kiselőadása után kis csoportokban szétnéztünk a belvárosban.

rozsnyo.jpg

Rozsnyón készült fotók itt találhatók

Szádalmás felé megálltunk Krasznahorkán, hogy megnézzük, hogy halad a vár építése. Itt is készült fotó.

A krasznahorkai animáció. itt látható. 

Szádalmáson már vártak minket az ottani hetedik osztályosok, az igazgató és helyettese. Bemutatták nekünk a környéket, az iskolájukat, majd kis csoportokban beszélgettünk arról: hol milyen az oktatás, ők hogyan tanulnak. Átadtuk  ajándékainkat és együtt ültettünk egy cserjét a találkozásunk emlékére. Nagyon készültünk a focimeccsre, ami lassan hagyomány, de sajna az idén is kikaptunk. Ízletes ebéddel vendégeltek meg minket. Szádalmás gyönyörű volt, az ottaniak kedvesek. Azóta már többen is felvettük a szádalmási diákokkal a kapcsolatot a Facebookon.

faultetes.jpg

Szádalmás képei itt láthatók.  

A nap utolsó állomása a Dobsinai jégbarlang. A parkolótól a barlanghoz vezető út jó hosszú és meredek volt. A barlangban csak megváltott jegy birtokában lehetett fotózni. Nem bántuk meg a jegyvásárlást, mert a barlang gyönyörű, nem volt nehéz megírni a mondákat a keletkezéséréről. 

Dobsinai jégbarlang. 

A szállásunkon (Hollópatak, Salamender panzió) még volt egy kevés idő, amit számháborúzással töltöttünk. Nagyon jó zárása volt egy csoda jó napnak!

szamhaboru.jpg

 

Második nap 2016. 05. 20.

A második nap reggelén viszonylag korán keltünk, mert INDULÁS ….Ahogy mentünk Késmárk felé, már látni lehetett a Tátrát. A tetején még hó volt. 

tatra.jpg

 

Késmárkon a reneszánsz stílusú várat néztük meg, sajnos, csak az udvarát, mivel a vár ekkor még zárva volt. Sétáltunk egyet a belvárosban, meghallgattuk az idegenvezetést. 

Fotók Késmárkról. 

Lőcse volt a következő úti cél, ott a belvárost, a városházát, a szégyenketrecet néztük meg. A felkészülő csoport elmesélte a város történelmét, a lőcsei fehér asszony történetét röviden, valamint arról is meséltek, hogy éltek a szász polgárok, ki kerülhetett a szégyenketrecbe.

Fotók Lőcséről. 

Lőcséről Szepes várához buszoztunk, út közben volt néhány alagút. A vár osztatlan sikert aratott (a legrövidebb és legmeredekebb úton másztunk fel), végignéztünk mindent, még a legmagasabb toronyba is felkapaszkodtak a legbátrabbak. Verset írtunk a várról vagy a gótikáról.

Szepesi vár felé az úton.

Fotók a szepesi várról.

Hipp-hopp és már Kassán voltunk. Itt megnéztük a belvárost, a főteret, a gótikus Szent Erzsébet dómot, az Orbán-tornyot, a zenélő szökő kutat, a Rákóczi emléktáblát és Márai Sándor szobrát.  Márainál le is lehetett ülni, olyan volt, mintha vele beszélgetnénk.

Kassán.

A zenélő szökőkútnál.

Fotók Kassáról.

Este 9 órára értünk haza! Ezzel véget ért az utunk. Talán egyszer még jövünk! smiley